MpC

MpC: Modellbahn per Computer

Dit systeem is al in de jaren tachtig ontwikkeld door Gahler en Ringstmeier. Oorspronkelijk als wisselstraatbeveiliging, maar begin jaren negentig als volwaardige computerbesturing. De wet van de remmende voorsprong is tot op zekere hoogte wel van toepassing op het Classic-systeem (namelijk zonder decoders in de trein). Er kan daardoor maar een trein tegelijk in een blok zijn en er kan niet makkelijk een extra functie worden aangestuurd (geluid of licht). Het werkt het best via de ISA-kaart (dus op een heel oude PC). Zelf gebruiken we al vanaf 1998 een 486-er onder DOS. Omdat we alleen maar op tentoonstellingen optreden, hebben we geen 'last' van het feit dat de trein alleen maar kan rijden. Licht in de trein zou je normaal gesproken immers niet zien en ook geluiden vallen meestal weg tegen de herrie van de omgeving.

Afgezien van deze nadelen, zijn er wat ons betreft alleen maar voordelen:
- alle analoge treinen rijden (na enig inregelen) zonder problemen;
- er is een 100% blokbeveiliging;
- het is zeer betrouwbaar;
- alles is met standaardcomponenten repareerbaar;
- geen enkel probleem met twintig treinen tegelijk op de baan;
- zelfs een dienstregelingsbedrijf kan met wat trucjes worden ingebouwd.

De flexibiliteit van MpC is ongekend. Om met een flexibele modulebaan te kunnen werken hebben we gestandaardiseerd wat we konden. We gebruiken bijvoorbeeld standaardkabels voor zoveel mogelijk functies.

Op dit moment is ons systeem in staat om de volgende functies aan te sturen:
- 56 blokken;
- 96 wissels;
- 16 vormsignalen;
- 16 relais;
- 32 Led-series;
- 10 externe schakelaars op de baan.

Onze modelbaan in maximale omvang gebruikt nu 53 blokken, 82 wissels, 13 relais, 11 Leds, en 3 schakelaars. Daarbij rijden ongeveer 20 treinen in een dienstregelingsbedrijf.

Een nadeel van elk geautomatiseerd systeem is, dat je er veel van moet weten om alle voordelen eruit te halen. Veel modelbouwers willen die tijd niet investeren en komen niet verder dan de basis. Onder kreten als 'te moeilijk' wordt het al gauw opgegeven. Omdat het MpC-systeem al decennia onveranderd is, is het ons intussen aardig gelukt om de voordelen ten volle te benutten. We zijn zeer tevreden over de prestaties.

(Zie ook de link naar MpC)